Debatteren met Giving Back

Debatteren met Giving Back

GRC | 22/01/2018

Op zaterdag 20 januari stond het Giving Back debattoernooi op het programma, waarbij vier steden in teams tegen elkaar de strijd aangingen om met de beker naar huis te gaan.

Wat is een debat nou precies en wat is het doel daarvan? Een debat is een spelvorm die in vele situaties kan worden ingezet, om de beste beslissing te nemen over een vraagstuk, doordat alle voors- en tegens rond het voorstel goed en los van elkaar in beeld worden gebracht. Het doel hiervan is een succesvol debater en spreker te worden!

We werden met de bus opgehaald en zijn helemaal naar Den haag gereden voor het toernooi. Bij aankomst ‘s ochtends kregen we een spannend showdebat te zien. Deze werd gevoerd door de vier trainers van de DebatAcademie. Daarna kregen de vier stedenteams elk een aparte voorlichting van een van de trainers. Vervolgens werden we (94 scholieren) ingedeeld in teams van twee of drie personen. Na vier rondes debatteren over vier verschillende stellingen kwamen we bij de laatste ronde van het debat, waarbij de twee beste teams (Amsterdam en Rotterdam) het tegen elkaar opnamen. Het was een meeslepende en indrukwekkende debat, waar Amsterdam uiteindelijk als winnaar uitkwam.

Hoewel Utrecht niet in de finale kwam, eindigden twee teams met daarin medescholieren Raul Miguel Hernández (4H1) en Mick Sloots (4H4) wél in de top 10. Ik werd beste spreker van Utrecht, waar ik enorm trots op ben!

In een dag hebben wij een ongelooflijke schat aan ervaring opgedaan die wij heel goed kunnen gebruiken tijdens presentaties en mondelinge tentamens op school, tijdens sollicitatiegesprekken en tijdens aanmeldingsprocedures voor de opleiding van onze voorkeur. Ik vond het persoonlijk een leerzame en plezierige dag en ben er zeker uitgekomen als een betere spreker dan dat ik was voor deze dag.

Tekst door Luana Jackson (4H2)