De brugklas

Ben je aangenomen op onze school, dan gaan we kijken in welke brugklas je het beste past. In onze ogen is één type brugklas niet voldoende om alle brugklassers en hun talenten tot hun recht te laten komen. Daarom hebben we verschillende typen brugklassen: mavo-havo, havo-vwo, atheneum, atheneum-gymnasium en gymnasium.

In welke klas kom jij?

Bij plaatsing kijken we naar het advies dat je meekrijgt en ook naar de gegevens van het onderwijskundig rapport. De eindtoets (Cito of vergelijkbaar) is een aanvullend gegeven. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met jouw voorkeuren, maar dat kan niet altijd.

Tijdens de ‘warme overdracht’ vertelt je groep 8-meester of juf wat jij nodig hebt om bij ons op school een goede start te maken. Heb je een vmbo-tl/havo advies, dan kom je in de mavo/havo brugklas. Is jouw advies havo of havo/vwo, dan kom je in een havo/vwo brugklas. Met een advies vwo of gymnasium kom je in een vwo, vwo/gymnasium of gymnasium brugklas. Of er een aparte gymnasiumklas komt, is afhankelijk van hoeveel gymnasiumleerlingen zich aanmelden.

Eenmaal in de brugklas dagen we je uit om het beste uit jezelf te halen. Het gaat erom dat je op het juiste niveau terechtkomt. Op basis van je cijfers en de overgangsnormen stroom je aan het eind van het jaar door naar de tweede klas.

Introductiedagen

Na de zomervakantie begin je echt. Tijdens de introductiedag(en) in augustus leer je je klas nog beter kennen en maakt je mentor je wegwijs in het gebouw, met je rooster en met jouw afdeling.

Al snel na de start van het schooljaar ga je op brugklaskamp. We fietsen samen naar Austerlitz om een paar dagen in een andere omgeving beter kennis te maken met elkaar. Het brugklaskamp is een verplicht onderdeel van het lesprogramma en populair onder de brugklasleerlingen. Dit wil je niet missen!

Begeleiding

We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt op school. Omdat onze grote school in het begin best spannend voor je kan zijn, is er het brugklasdomein. Dit is een klein gedeelte in de school speciaal voor alle brugklasleerlingen. Hier volg je in het eerste schooljaar bijna al je lessen. Je mentor en de afdelingsleider zijn er vaak te vinden en ook de domeinassistent zit op dit domein.

Bij je mentor kun je altijd terecht: hij of zij is de spil in de begeleiding en de schakel tussen school en thuis. Bij problemen is dit je eerste aanspreekpunt. Van alle docenten kent de mentor jou immers het beste! Bij de domeinassistent en de afdelingsleider kun je terecht als je mentor een keer niet op school is of les staat te geven.

In de brugklas heb je 2 mentoruren per week. In deze lessen bespreken we of je het naar je zin hebt op school, krijg je uitleg over verschillende schoolactiviteiten en werken we aan studievaardigheden. We sluiten zoveel mogelijk aan op de studievaardigheden die je op de basisschool hebt ontwikkeld. Hoe ga je om met teksten en maak je een schema? Hoe leer je woordjes? Hoe bereid je een toets voor? Het komt allemaal aan bod. Met behulp van een studeerplanner (een soort agenda) leer je je huiswerk te organiseren. Ook is er aandacht voor concentratie en zelfstandig werken.

Laptops

Op het GRC maken we gebruik van boeken én een laptop. Deze dienen je ouders zelf aan te schaffen. Voor de aanschaf van digitale middelen werken we samen met een vaste leverancier: Signpost.

Meer informatie over het gebruik van wifi en werken met Office 365, OneDrive en MyPrint vind je op onze ICT-pagina.