De brugklas
Ben je aangenomen op onze school, dan gaan we kijken in welke brugklas je het beste past. In onze ogen is één type brugklas niet voldoende om alle brugklassers en hun talenten tot hun recht te laten komen. Daarom hebben we verschillende typen brugklassen: mavo/havo, havo/vwo, vwo (atheneum), vwo/gymnasium en gymnasium. Of er een aparte gymnasiumklas komt, is afhankelijk van hoeveel gymnasiumleerlingen zich aanmelden.
De brugklasperiode duurt bij ons 2 jaar. Zo heb je alle tijd om het beste uit jezelf te halen.
In welke klas kom jij?
Bij plaatsing kijken we naar het advies dat je meekrijgt van de basisschool en naar de gegevens van het onderwijskundig rapport. De eindtoets (Cito of vergelijkbaar) is een aanvullend gegeven.
Tijdens de warme overdracht vertelt je groep 8-meester of juf wat jij nodig hebt om bij ons op school een goede start te maken. Heb je een vmbo-tl/havo advies, dan kom je in de mavo/havo brugklas. Is jouw advies havo of havo/vwo, dan kom je in een havo/vwo brugklas. Met een advies vwo of gymnasium kom je in een vwo, vwo/gymnasium of gymnasium brugklas.
Kennis maken
Ben je aangenomen en geplaatst, dan krijg je een uitnodiging om nog voor de zomervakantie kennis te komen maken met je klas en de mentor. Ook maak je kennis met de afdelingsleider, teamcoördinator en de domeinassistent en hoor je welke boeken je moet bestellen.
Na de zomervakantie begin je echt. Tijdens de introductiedagen leer je je klas nog beter kennen en maakt je mentor je wegwijs in het gebouw, met je rooster en met jouw afdeling. Een paar weken later ga je ook met je klas op kamp. Deze dagen in een andere omgeving gebruiken we om beter kennis te maken met elkaar. Het brugklaskamp is een verplicht onderdeel van het lesprogramma en populair onder de brugklasleerlingen. Dit wil je niet missen!
Begeleiding
We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt op school. Omdat onze grote school in het begin best spannend voor je kan zijn, is er het brugklasdomein oftewel het domein 1MHVG. Dit is een klein gedeelte in de school speciaal voor alle brugklasleerlingen. Hier volg je in het eerste schooljaar bijna al je lessen. Je mentor, de teamcoördinator en de afdelingsleider zijn er vaak te vinden en ook de domeinassistent zit hier.
Je mentor is de spil in de begeleiding en de schakel tussen school en thuis. Je kunt altijd bij hen terecht. Ook bij problemen is dit je eerste aanspreekpunt. Van alle docenten kent de mentor jou immers het beste! Bij de domeinassistent, de teamcoördinator of de afdelingsleider kun je terecht als je mentor een keer niet op school is of les staat te geven.
In de brugklas heb je 2 mentoruren per week. In deze lessen bespreken we of je het naar je zin hebt op school, krijg je uitleg over verschillende schoolactiviteiten en werken we aan studievaardigheden. We sluiten zoveel mogelijk aan op de studievaardigheden die je op de basisschool hebt ontwikkeld. Hoe ga je om met teksten en maak je een schema? Hoe leer je woordjes? Hoe bereid je een toets voor? Het komt allemaal aan bod. Met behulp van een studeerplanner (een soort agenda) leer je je huiswerk te organiseren. Ook is er aandacht voor concentratie en zelfstandig werken.