GRC+ | Technasium

Technasiasten duiken maar wat graag in een interessant onderwerp! Wat is het Technasium? En is het iets voor jou?

Het Technasium is één van de manieren waarop we ons onderwijs verbinden met de buitenwereld. Op het Technasium werken leerlingen van havo en vwo aan realistische opdrachten van echte opdrachtgevers. Denk aan het ontwerpen van een brug, het oplossen van een milieuprobleem voor een bedrijf of het meedoen aan een architectuurwedstrijd.

In een projectgroepje analyseer je het probleem, schrijf je een plan van aanpak en voer je dat uit. Daarna ga je terug naar het bedrijf om je oplossing te presenteren en te laten beoordelen. Deze vraagstukken over bèta en techniek moet je in 8 weken tijd zien op te lossen. Zo ontwikkel je allerlei vaardigheden en competenties.

Het Technasium volg je van de brugklas t/m je eindexamenjaar. Centraal staat het vak Onderzoek & Ontwerpen. Dit vak volg je naast de ‘gewone’ bètavakken als wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Of het Technasium iets voor jou is, ontdek je tijdens een oriëntatie op O&O in de brugklas. In het tweede leerjaar kun je definitief voor het Technasium kiezen.

De term ‘Technasium’ is een erkende en beschermde titel, die niet alle scholen zomaar mogen voeren. In Utrecht zijn wij de enige school die het aanbiedt. Binnen de Stichting Technasium werken we samen met universiteiten, hogescholen en vier andere scholen in Midden-Nederland. Daarnaast werken we voor de praktijkopdrachten o.a. samen met:

  • Gemeente Utrecht
  • Movares
  • OCS Steelcase
  • Rijkswaterstaat
  • SRON
  • Vrumona

Wil je meer weten over het Technasium? Bekijk dan één van de filmpjes over wat het Technasium inhoudt en wat je er zoal onderzoekt. Of kijk op de website van de Stichting Technasium.

Wil je opdrachtgever worden? Mail dan naar technasium@grcu.nl.