Ons onderwijs

Koers 2017-2021

De ambities van het Gerrit Rietveld College voor de periode 2017-2021 zijn samengevat in een poster, zie hiernaast. De nadruk ligt op de ontwikkeling van de thema’s burgerschapsvorming, zelfstandigheid in het leerproces, verantwoordelijk kennis verwerven en verwerken, maatwerk creëren en werken aan doorlopende ontwikkeling. Projectgroepen werken gedurende deze gehele periode aan de thema’s om de ambities te verwezenlijken. De concrete acties zijn zeer divers en uiteenlopend, van kleine ontwikkelprojecten tot grote onderwijsinhoudelijke veranderingen in de dagelijkse praktijk.

Naar de brugklas

Op het Gerrit Rietveld College hanteren we de toelatingscriteria van het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Utrecht. Kom je voor toelating in aanmerking, dan gaan we kijken welke brugklas het best bij je past. In onze ogen is één type brugklas niet voldoende om alle brugklassers en hun talenten tot hun recht te laten komen. Daarom hebben we verschillende typen brugklassen: gymnasium, vwo, havo-vwo en mavo-havo.

Op het juiste niveau

Bij het kiezen van de juiste brugklas kijken we vooral naar het advies dat je meekrijgt van de basisschool. De eindtoets (Cito of vergelijkbaar) is een aanvullend gegeven. Eenmaal in de brugklas dagen we je uit om het beste uit jezelf te halen. Het gaat erom dat je op het juiste niveau terechtkomt. Op basis van je cijfers en de overgangsnormen stroom je aan het eind van het jaar door naar de tweede klas gymnasium, atheneum, havo of mavo.

Verder worden in de eerste drie leerjaren Cito VAS-toetsen afgenomen. Met deze toetsen kunnen we jouw ontwikkeling volgen. De toetsresultaten worden vergeleken met landelijke normen en vormen een goede basis voor schooladvies en begeleiding. Tijdig bijsturen wordt bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker. Meer informatie over het Cito Volgsysteem staat vermeld op de website van Cito, onderverdeeld in informatie voor mavo, havo en vwo.

Werken in domeinen

Je volgt de meeste lessen in je eigen domein. Soms krijg je klassikaal les, op andere momenten werk je zelfstandig in een van de open domeinruimtes. Je werkt afwisselend alleen en in een groepje. In de bovenbouw werken we in vakkendomeinen. Zo worden alle talen in één gedeelte van de school gegeven en alle bètavakken in een ander gedeelte.

GRC+

Behalve dat je een passend diploma haalt, willen we ook dat dat je ontdekt waar je goed in bent en enthousiast van wordt. Daarom bieden we GRC+. Op het Technasium werk je aan echte vraagstukken op het gebied van bèta en techniek, in de TheaterKunstklas volg je extra kunstlessen en in de Rietvelduren kies je uit allerlei activiteiten op het gebied van sport, cultuur en burgerschap. Sinds 2017 bieden we ook I&D-lessen (ICT & Development), waarbij je de kans krijgt zelf een onderzoek te bedenken en ook zelf vorm te geven aan de uitvoering hiervan.

Burgerschapsvorming

Je leert bovendien ook iets te betekenen voor de maatschappij en voor een ander. Als school staan we middenin de samenleving. We doen bijvoorbeeld mee aan Giving Back, Jong030 en DOX. Ook werken we aan een prettige en open relatie met de buurt.

Digitale leermiddelen

Het Gerrit Rietveld integreert digitale middelen in de les om computervaardigheden spelenderwijs te ontwikkelen. Zo wordt internet ingezet om zaken op en uit te zoeken, werken we met het Microsoft Office-pakket en wordt gebruikgemaakt van het softwareprogramma Magister waar huiswerk en roosters op terug te vinden zijn. Voor de aanschaf van digitale middelen werkt het Gerrit Rietveld samen met een vaste leverancier: Studywise. Voor vragen over de aanschaf van een laptop, raadpleeg eerst de Q&A. Meer informatie over het gebruik van wifi en werken met Office 365, OneDrive en MyPrint vind je op de ICT-pagina.