GRC + Extra verdieping

Brede School Academie

Zit je in de brugklas, ben je ambitieus én wil je beter worden in de Nederlandse taal? Dan kun je je opgeven voor de Brede School Academie (BSA). Een keer per week komen we met een groepje leerlingen anderhalf uur samen. Daar lezen we de krant en bespreken we interessante artikelen. We lezen boeiende teksten en leren nieuwe woorden. Ook is er een boekenclub waar je boeken kunt lenen en doen we onderzoek naar een bepaald thema. Per jaar behandelen we drie thema’s. Ieder thema sluiten we af met een uitje, presentatie of bijvoorbeeld een debat. Je ontwikkelt belangrijke vaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle schoolloopbaan.

Honours Trajectum Utrecht (HTU)

Honours Trajectum Utrecht (HTU) is een programma waarbij ambitieuze en nieuwsgierige leerlingen uit de 2e en 3e klas havo en vwo extra onderwijs kunnen volgen, om hun Nederlandse taalvaardigheid en kennis van de wereld te ontwikkelen. Bij de HTU maak je kennis met de universiteit en volg je onder andere gastlessen van verschillende hoogleraren. Je werkt hierbij, net als bij de BSA, aan begrijpend lezen, woordenschat, kennis van de wereld en studievaardigheden. Voor meer informatie kun je kijken op de website

Challenge Jezelf

Is er iets wat je zou willen doen op school, maar waar je geen les in krijgt? Bijvoorbeeld je eigen stedentrip organiseren of meehelpen de school creatief in beeld te brengen door een filmpje te maken of een tof item te schrijven? Dat kan via het programma Challenge Jezelf.

In een groepje werk je aan een vraagstuk wat je zelf hebt bedacht of wat is ingebracht door iemand uit het bedrijfsleven. Onder begeleiding van een coach werk je in een aantal weken naar een oplossing en een waardevolle ervaring toe!

Meer weten of een challenge voorleggen? Dat kan door contact op te nemen met Rosa Njoo, coördinator Challenge Jezelf op het Gerrit Rietveld.

Giving Back

Kom je uit een omgeving waarin studeren niet vanzelfsprekend is en kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je keuze voor een opleiding in het hoger beroepsonderwijs of wetenschappelijk onderwijs? Dan kun je wanneer je in havo 4 of vwo 5 zit deelnemen aan het eenjarige traject van Giving Back. Via hun speciale scholierenprogramma, dat bestaat uit een activiteitenprogramma met gave workshops en een persoonlijk mentortraject, helpen ze je op weg.

Je mentor heeft een groot netwerk aan wie je al je vragen kunt stellen over bijvoorbeeld wat je kunt studeren, hoe je dit het beste aanpakt en wat je met je studie kunt doen. Tijdens de workshops leer je onder meer over persoonlijk leiderschap, netwerken, debatteren en bijdragen aan de maatschappij. Gedurende het traject bezoek je ook verschillende bedrijven zoals ziekenhuizen, bouwbedrijven, advocatenkantoren en banken om een kijkje achter de schermen te krijgen.

Meer informatie over Giving Back vind je op hun website. Vragen kun je stellen aan Silvia Cortesi, coördinator Giving Back op het Gerrit Rietveld.

Debatteam

Ben jij iemand die niet op zijn mondje gevallen is? Houd je ervan om anderen te overtuigen en ben je geïnteresseerd in actualiteit? Of ben je juist meer iemand die goed kan luisteren en iets van verschillende perspectieven wil zien? In al deze gevallen is het debatteam van het Gerrit Rietveld wellicht iets voor jou. Je debatteert wekelijks over actuele onderwerpen en neemt deel aan wedstrijden tegen andere scholen, zoals Op weg naar het Lagerhuis en het NK Debatteren.

Debatteren verbreedt je perspectief doordat je je moet inleven in verschillende standpunten en deze moet onderbouwen met overtuigende argumenten. Daardoor denk je actief na over maatschappelijke vraagstukken. Ook leer je jezelf goed uit te drukken en mensen mee te nemen met overtuigingskracht en humor. Een waardevolle kwaliteit!

Ben je enthousiast en lijkt het je leuk om mee te debatteren? Meld je dan aan bij Eva Mulder of Renske van der Jagt.

Geo Future School

Zit je op de mavo, dan kun je deelnemen aan Geo Future School. In verschillende modules buig je je over vraagstukken van nu en de toekomst. Deze vraagstukken zijn gamma en bèta georiënteerd, denk aan:

  • Hoe bouwen we onze steden om tot duurzame steden?
  • Hoe kunnen we ons land ook in de toekomst veilig houden tegen wateroverlast?
  • Hoe gaan we om met de geopolitieke uitdagingen, oftewel aardrijkskundige factoren die invloed hebben op politieke vraagstukken?

De modules volg je op speciaal daarvoor geplande dagen. Zo kun je je die dag helemaal op Geo Future School focussen. Je leert theorie in de schoolbanken, maar trekt er ook op uit om onderzoek te doen. Rond je alle modules af, dan ontvang je bij je diploma ook een Geo Future School-certificaat.

Meer informatie vind je terug op de website van Geo Future School.

ICT & Development

Wil je leren programmeren? Of een drone of robot bouwen? Wellicht een computergame maken? Dit kan bij I&D (ICT & Development), een traject waarbij je de kans krijgt zelf een onderzoek te bedenken en ook zelf vorm te geven aan de uitvoering hiervan.

Je werkt niet binnen een vak of klas aan een project, maar juist daarbuiten wanneer je hieraan wílt werken. Dit kan alleen of in een groep en er is zoveel tijd beschikbaar als er nodig is. Het project hoeft namelijk niet binnen een bepaalde periode afgesloten te worden. Het kan een jaar duren of zelfs langer. Het mooie aan dit traject is dat je vrijstelling kan vragen voor vakken waar je goed in bent. Zo kan je deze uren besteden aan je I&D-project. Uiteraard word je ondersteund en begeleid door docenten en professionals die zelf ook ICT-projecten ontwikkelen.

Meer informatie kun je opvragen via Rens de Lange (docent economie) en Hans Kövi (docent scheikunde).

U-Talent

Volg je havo of vwo, dan kun je deelnemen aan U-Talent. Dit is een programma van Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht waarin je onderzoek kunt doen naar onderwerpen die je op de middelbare school niet snel tegenkomt, zoals kwantumnatuurkunde, filosofie en biomedische wetenschappen. Projecten kunnen zijn ‘Red het Regenwoud’ of de ‘First Lego Leage’ voor onderbouwleerlingen en ‘Choose Your Bèta Skills’, ‘Forensisch tekstonderzoek’ en ‘Digitale identiteit’ in de bovenbouw. Bovendien zijn er voor bovenbouwleerlingen tweejarige programma’s.

De projecten kunnen je helpen bij het maken van je profiel-, profielwerkstuk- en studiekeuze. Daarnaast kun je op deze manier alvast kennismaken met de hogeschool en universiteit. Meer informatie vind je op de website van U-Talent.