Ianthe en Ellis uit Utrecht ‘spijbelen’ om te demonstreren voor het klimaat

Ianthe en Ellis uit Utrecht ‘spijbelen’ om te demonstreren voor het klimaat

GRC | 04/02/2019

Ook in Nederland beginnen scholieren, naar Belgisch voorbeeld, te staken voor het klimaat. Utrechtse leerlingen vertrekken volgende week donderdag naar het Malieveld om te demonstreren. Maar wie gaat en geen spijbelaar wil zijn, moet zich eerst netjes afmelden op school.

Ianthe Minnaert (15) en Ellis van der Borgh (15) van het Gerrit Rietveld College in Utrecht gaan binnenkort met andere Nederlandse scholieren naar Den Haag. Het is niet de eerste keer dat zij hun stem laten horen. ,,In september staakten we ook al voor het klimaat”, zegt Ianthe.

De twee 4 vwo’ers gaan met zo’n zeventig leerlingen van de school naar het Malieveld. ,,We reizen er per trein naartoe. We nemen ons regenpak mee en een aantal borden met leuzen erop”, zegt Ianthe. Vanaf het Malieveld lopen de scholieren een klimaatmars door de stad.

Om spijbelen draait het niet, meent Ellis. Ze vindt het belangrijk dat ze haar stem laat horen voor het klimaat. ,,Wij zijn de jeugd. Nu zijn de jaren waarin we merken dat het slechter gaat met het klimaat. We kunnen er nu nog wat aan doen.” Na de eerdere staking in september begonnen zij en Ianthe een klimaatgroep op school: de Groene Gerrits. Die zorgt voor minder vlees in de kantine, organiseert zo nu en dan een kledingruil en een warmetruiendag.

Op veel scholen in de regio hebben leerlingen belangstelling voor de klimaatmars. Dat geldt ook voor het Utrechtse Amadeus Lyceum. ,,De kinderen mogen gaan, mits de ouders hun kinderen afmelden. Daar zullen we coulant mee omgaan”, vertelt rector Carel Konings. Leerlingen die niet door hun ouders zijn afgemeld, worden wel aangepakt: ,,Het is geen vrijbrief om te spijbelen.”

Toestemming

Naast het Amadeus en het Gerrit Rietveld biedt ook het Utrechtse St. Bonifatiuscollege leerlingen de optie om te demonstreren. Ook daar hebben diverse leerlingen aangegeven mee te willen doen en moeten ouders schriftelijke toestemming geven.

Niet overal staan scholieren te springen om te in actie te komen. Hoewel het Luzac College zegt veel aandacht te besteden aan het klimaat,  is het nog niet bekend of hier leerlingen naar het Malieveld willen. ,,Maar als dit uit een inhoudelijk beargumenteerde beweging komt, staan wij ervoor open dat leerlingen gaan”, zegt rector Sjoerd van Weele.

Artikel AD Utrecht door Savannah Borst, foto door Angeliek de Jonge.