300 leerlingen gaan los op De Stijl

300 leerlingen gaan los op De Stijl

GRC | 24/10/2017

Op het Utrechtse Gerrit Rietveld College zijn ruim 300 derdejaars leerlingen twee maanden lang in de weer met de kunstbeweging De Stijl. Scholieren van mavo tot gymnasium zijn samen met een team van acht professionele kunstenaars deze honderd jaar oude abstracte kunstbeweging op een experimentele manier aan het onderzoeken. Op vrijdag 3 november wordt de school getransformeerd tot een waar museum en tonen de leerlingen hun eigen visie op De Stijl.

Beleef De Stijl!

In 2017 wordt gevierd dat 100 jaar geleden kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Beroemde leden zoals Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld ontwikkelden een nieuwe abstracte kunstvorm van lijnen en kleurvlakken die nu nog steeds modern is. “Aangezien wij het Gerrit Rietveld College heten, hebben wij dit Stijljaar op geheel eigen wijze benaderd”, vertelt rector Yolanda Petermeijer. “Daarom hebben we samen met kunstenaars het lesprogramma ‘Beleef De Stijl’ ontwikkeld waarin de leerlingen kennis maken met deze abstracte kunststroming en nog veel meer.”

Uniek experiment

“Abstracte kunst is niet altijd even toegankelijk,” aldus docent Eelke van Dijk. “Met dit unieke lesprogramma over De Stijl stimuleren we het onderzoekend leren. De leerlingen maken kennis met abstracte kunst en verschillende kunstvormen zoals performances, typografie én videokunst. Ze gaan samen met professionele kunstenaars dit experiment aan.” De leerlingen krijgen niet alleen kunstgeschiedenis, maar gaan ook zelf (abstracte) kunst maken. Op het binnenplein van de school staat een grote opslag vol met materialen die scholieren kunnen gebruiken voor hun eigen project.Docent Van Dijk; “Schilderen, iets timmeren of de hal beplakken met tape in primaire kleuren: het kan allemaal. Sommige leerlingen vinden het te gek en voor anderen is deze vrije manier van werken even wennen.”

Vernieuwend kunstonderwijs met kunstenaars

Het Gerrit Rietveld College heeft dit Stijljaar aangegrepen om te experimenteren met vernieuwende vormen van kunstonderwijs. Daarom werken de docenten van de school in dit innovatieve onderwijsprogramma ‘Beleef De Stijl’ samen met studenten van de HKU en een team van bevlogen kunstenaars van het kunstenaarscollectief Das Spectrum. Zo maken de scholieren kennis met hedendaagse kunstenaars die in hun werk nog steeds geïnspireerd worden door De Stijl. De betrokken kunstenaars komen uit diverse stromingen van videokunst tot performances: Wolf Aartsen, Mitchel Breed, Vincent de Boer, Koen Doodeman, Maarten Dekker, Lex Hoogendam, Celia Rebergen, Jop Vissers Vorstenbosch en Frank Koolen. Het project begon op 2 september met een centrale kick-off bijeenkomst met diverse gastsprekers en performances. Tijdens een serie workshops wordt de kunst van die tijd in context geplaatst, worden scholieren uitgedaagd om op een andere manier naar kunst te kijken én om hier vervolgens op geheel eigen wijze op te reageren in de lesprogramma’s.

De school wordt een museum: 3 november – 5 november

Het eindresultaat van dit bijzondere traject zal te zien zijn vanaf 3 november 15:00 tijdens de grote opening van de tentoonstelling Beleef De Stijl. Dan wordt de school getransformeerd tot een waar museum en ook in het weekend van 4 en 5 november tussen 12:00 en 16:00 is het gratis toegankelijk voor publiek. “De scholieren zijn nu druk bezig met hun eindwerk en het ziet naar uit dat het een zéér bijzondere expositie gaat worden en iedereen is welkom om deze te bezoeken,” aldus docent Eelke van Dijk.

Social media

Met de hulp van social media zoals Instagram blijven de verschillende klassen op de hoogte van de activiteiten van Beleef De Stijl. Met een project zoals dit wil de school graag ontwikkelingen en professionals van buiten de muren van de school betrekken bij het onderwijs. Voor meer informatie over alle projecten volg Beleef De Stijl via Instagram.

Samenwerking

Het Gerrit Rietveld College heeft dit innovatieve workshopprogramma ontwikkeld in samenwerking met Studio Steltman & Frank Koolen, De Stijl in de Stad, kunstenaarscollectief Das Spectrum en de HKU (HKU Beeldende Kunst/ Docent Beeldende en Vormgeving).

 

Tekst door Marije Liewens