Wielerploeg maakt Utrechtse scholieren warm voor wielrennen

Wielerploeg maakt Utrechtse scholieren warm voor wielrennen

GRC | 13/02/2020

Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Dylan Groenewegen. Nederland is goed vertegenwoordigd bij de aankomende Vuelta in Utrecht. Maar is dat over tien jaar nog steeds zo? Wielerploeg Jumbo-Visma betwijfelt dit en probeert daarom bij het Gerrit Rietveld college in Utrecht nieuwe wielrenzieltjes te winnen.  

De 15-jarige leerling Pepijn stapt, enigszins aarzelend, op de hometrainer. Die aarzeling blijkt onnodig. Hij gaat als een trein. Aangemoedigd door zijn klasgenoten en de instructeurs komt hij voor het wereldrecord ruim 10 seconden tekort. Hij legt de virtuele etappe van 900 meter af in 1 minuut en 55 seconden. Een prachtige prestatie. Maar of hij hierdoor gemotiveerd is dit als sport te gaan beoefenen? ,,Ik fiets elke dag naar school”, zegt de nahijgende Pepijn. ,,Maar ik vind fietsen eigenlijk best saai en ik zit ook op voetbal.” Zelfs voor het salaris dat Tom Dumoulin verdient, 2,5 miljoen euro per jaar, zou Pepijn het niet doen. ,,Het is een hoop geld, maar ik vind voetballen leuker.”

Hoop

Geen gymles voor vierdejaarsleerlingen van het Gerrit Rietveld college deze dinsdagmiddag. Zij gaan een lekker stukje fietsen, op een hometrainer welteverstaan. Jumbo-Visma Academy geeft wielerclinics op de middelbare school en wil op deze manier jongeren kennis laten maken met de wielrennerssport. Dat is hard nodig. Het aantal wielrenners tussen de 15 en 18 jaar,  is namelijk de afgelopen jaren van 1400 met bijna 10 procent teruglopen, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie. ,,Natuurlijk hopen we ook dat we ze kunnen motiveren de sport te gaan beoefenen”, zegt medeorganisator Willem Bok.

Over het algemeen blijkt dat een zware opgave. Ondanks dat leerlingen als Pepijn zich vol overgave storten op de hometrainers, blijft het echte enthousiasme voor de wielersport uit. Ook de 15-jarige Lenn is niet te enthousiasmeren. Hij krijgt tijdens zijn rit volop aanwijzingen over zijn zithouding en de juiste versnelling. ,,Het was leuk dit een keertje te doen”, zegt hij na afloop. ,,Maar ik zou dit niet het hele jaar door willen doen. Het lijkt me iets teveel van hetzelfde de hele tijd.” Dat geldt ook voor leerlinge Sara (15). Zij zette een tijd neer van 3 minuten en 24 seconden. ,,Misschien als ik het plotseling heel leuk ga vinden en ik veel tijd over heb.’’

Bekendheid

Dennis de Coo, trainer bij wielervereniging Het Stadion, weet wel waarom jongeren moeilijk op de fiets zijn te krijgen. ,,Wielrennen geniet veel minder bekendheid dan sporten als voetbal of tennis. Daar ligt al een deel van het probleem.”

De Coo loopt tijdens de wielerlessen rond en geeft aanwijzingen en tips aan de leerlingen.  Daarnaast is er volgens hem voor veel jongeren nog een financiële drempel. ,,Voor 50 euro heb je voetbalschoenen en scheenbeschermers. Bij een wielervereniging kan je dan wel een fiets huren, voor 70 euro per jaar. Maar uiteindelijk wil iemand zijn eigen fiets kopen. Dan kijk je al gauw tegen 1000 euro aan.” Toch nuanceert De Coo de situatie wel. ,,Het hangt er ook vanaf met welke groep je te maken hebt. Vanochtend hebben bijvoorbeeld wel een paar leerlingen hun naam achtergelaten.”

Volgens Willem Bok is het financiële aspect niet de enige hobbel op de weg. ,,Ook het feit dat je voor de sport vaak anderhalf uur in de auto moet zitten voor een wedstrijd werkt niet mee. Maar ik denk ook niet dat we kunnen verlangen dat leerlingen na deze clinic massaal deze sport oppakken.” Toch houdt hij wel hoop. ,,Het zou toch mooi zijn als door deze clinics er over acht jaar een nieuwe Dumoulin staat.”

Artikel Algemeen Dagblad, tekst door Sander Geelen en foto door Ruud Voest.