Vuurwerkbrillen voor scholieren

Vuurwerkbrillen voor scholieren

GRC | 20/12/2017

Vandaag hebben de leerlingen van twee mavo vuurwerkbrillen gekregen van de 30-jarige Aron van der Linden, sinds 31 december 1999 blind aan één oog doordat een vuurwerkpijl van een vriendje in zijn gezicht ontplofte. Veel scholieren zetten tijdens Oud en Nieuw geen vuurwerkbril op, wellicht omdat het niet cool genoeg is?

Ook Aron vroeg zijn moeder of hij die ene Oud en Nieuw naar buiten mocht zonder vuurwerkbril op. Tot op de dag van vandaag ondervindt Aron nog dagelijks last van zijn verloren oog: “Het allerergste van het ongeluk is de onzekerheid over mijn uiterlijk. Mijn hersenen kunnen mijn blinde oog niet goed vertellen wat recht is. Daardoor wijkt mijn oog af naar buiten. Voor een 16-jarige is dat echt vreselijk. Ik had constant het idee dat mensen alleen maar naar mij keken omdat ze mijn oog zo raar vonden. Als een meisje naar mij keek dacht ik: ‘Kijkt ze nou naar me omdat ze mij leuk vindt of omdat ze vindt dat ik een raar oog heb?’ Dat soort gedachten gingen én gaan nog steeds de hele dag door mijn hoofd.” Aron wil met zijn verhaal leerlingen waarschuwen voor de gevolgen wanneer vuurwerk afsteken misgaat en daarmee meer bewustzijn creëren onder de leerlingen.

De vuurwerkbrillen werden aan de leerlingen aangeboden door Gerald Wolthuis, directeur Laméris Ootech: “Wij steunen de campagnes van de oogartsen van harte en roepen dan ook iedereen op om tijdens Oud en Nieuw een vuurwerkbril op te zetten én het Vuurwerkmanifest te ondertekenen. Vuurwerk is heel mooi om naar te kijken, maar het kan ook ongewild vreselijk blijvend letsel veroorzaken. Voorkomen is beter, want genezen kun je dit letsel vaak niet!”

Tekst door Laméris Ootech