Verkeerswijs met ANWB Streetwise Next Level

Verkeerswijs met ANWB Streetwise Next Level

GRC | 19/09/2018

Vandaag en morgen is ANWB Streetwise Next Level bij ons op bezoek om leerlingen verkeerswijs te maken. Jaarlijks zijn er relatief veel verkeersslachtoffers onder jongeren uit het Voortgezet Onderwijs. De ANWB toert daarom rond met verkeerseducatieprogramma’s speciaal voor jongeren. Met deze programma’s worden verschillende verkeerssituaties geschetst, waarbij leerlingen de juiste oplossing moeten vinden. Zo maken ze kennis met veelvoorkomende gevaren in het verkeer.

ANWB Verkeersbus

In de Verkeersbus doorlopen tweedejaars leerlingen zelfstandig, maar ook onder begeleiding van een Streetwise-instructeur in groepjes een spannend verkeerstraject. De dode hoek wordt belicht en de jongeren doen mee aan een kennisquiz over de verkeersregels en over voorrangssituaties. Bij een mobiliteitsgame gaat het om inzicht krijgen in het eigen verkeersgedrag en tijdens de workshop ‘Kandatkandatniet’ buigen leerlingen zich over stellingen en reageren ze op elkaars verkeersgedrag en dat van henzelf. Tot slot mogen de leerlingen zelf rijden in een virtuele wereld op een scootersimulator. Daarbij ervaren en beleven ze hoe het is om met én zonder licht aan het verkeer deel te nemen waardoor ze zich ervan bewust worden hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer.

Virtual Reality

De derdejaars leerlingen kruipen met behulp van een laptop, VR-bril en controller in de huid van een bestuurder. De les begint met een filmpje en met een discussie over het mobiele telefoongebruik op de fiets. Dan volgen er vijf scenario’s waarin het verkeer wordt ervaren vanuit het perspectief van een fietser, automobilist, scooterrijder, vrachtwagenchauffeur en buschauffeur. Tussen de scenario’s door bespreekt de ANWB-instructeur opvallende situaties die de leerlingen onderweg zijn tegengekomen. Het gebruik van fietsverlichting, in groepen fietsen, roekeloos rijgedrag en de dode hoek zijn onderwerpen die aan bod komen.