Tijmen (15) uit Utrecht bovenaan in populaire Lubach-app: 'Bizar'

Tijmen (15) uit Utrecht bovenaan in populaire Lubach-app: 'Bizar'

GRC | 05/03/2018

Na de zeer succesvolle vverkiezingsapp ‘Kamergotchi’ van Zondag met Lubach, lijkt ook opvolger ‘PosterToaster’ een succes te gaan worden. De applicatie, waarin gebruikers een eigen verkiezingsposter kunnen ontwerpen rond de gemeenteraadsverkiezingen, telt na vier dagen al meer dan 100.000 gebruikers. ‘Taakgerichte Tijmen’ (15) uit Lunetten ontwierp vooralsnog de populairste inzending.

‘Utrecht linksaf! Meer autisme voor de jeugd!’, valt te lezen op de digitale poster van Tijmen Vroomans (15) uit Lunetten. Uit de ruim 30.000 gemaakte verkiezingsposters heeft de inzending van de leerling van het Gerrit Rietveld College tot nu toe de meeste stemmen.

„Bizar, ik had dit totaal niet verwacht”, zegt de trotse Utrechter. „Als Zondag met Lubach-fan heb ik de app maandag gedownload en voor de grap een poster gemaakt. Nu sta ik bovenaan! Waarom autisme? Het is een beetje een grapje in mijn vriendengroep, zo kwam ik erop”, neemt ‘Taakgerichte Tijmen’ de twijfel voor een doordacht politiek statement weg.

Lobby

Via zijn moeder kwam Tijmen te weten dat zijn inzending snel aan populariteit won. „Ze kijkt de hele dag hoe hoog ik sta, zo hoorde ik dat ik veel stemmen kreeg. Ik ben de afgelopen dagen steeds geklommen op de ranglijst en nu wil ik winnen ook!”, zegt de 4-havo-leerling, die met een heuse lobby bezig is om aan kop te blijven. „Ik vraag aan al mijn vrienden en schoolgenoten om op mij te stemmen.”

Hoewel hij vanwege zijn leeftijd voorlopig nog niet mag stemmen, zegt Tijmen zich wel degelijk in (lokale) politiek te interesseren. „Met het vak maatschappijleer zijn we druk bezig met de gemeenteraadsverkiezingen, we hebben zelfs weleens excursies. Ik probeer het zo goed mogelijk te volgen.”

Tekst door Jan van Dam, Algemeen Dagblad