Speerwerper Willem Veldpaus: 'Ik wil naar de Olympische Spelen'

Speerwerper Willem Veldpaus: 'Ik wil naar de Olympische Spelen'

GRC | 29/12/2017

Dit jaar werd de 15-jarige atleet Willem Veldpaus Nederlands Kampioen in zijn leeftijdsklasse door bij het Speerwerpen een persoonlijk record van 56,74 meter te werpen. Zijn doel is om deel te nemen aan grote Europese wedstrijden maar ook om de sport onder de aandacht te brengen bij een breder publiek. “Ik wil van het speerwerpen echt een grotere sport in Nederland maken.”

Daar heeft de in hartje Utrecht wonende speerwerper zelf het materiaal voor in handen. In zijn jacht werd geholpen aangezien Thomas van Ophem volop in het nieuws was. Had hij nou met zijn 80m.70 wel of geen Nederlands record geworpen? “Het ging er om of hij zijn speer wel of niet had laten controleren na de wedstrijd. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen”, legt Willem Veldpaus uit.

Net als dat het bij hem allemaal goed kwam tijdens zijn kampioenschap. “In de vakantie had ik de speer meegenomen naar Vlieland, daar hebben we een grasveld opgezocht en was het prachtig om te trainen. Tijdens de wedstrijd zelf, die in Amsterdam werd gehouden, wilde het niet lukken. De adrenaline en de focus waren er niet en met ruim 40 meter ging ik als laatste naar de finale.”

Zijn vader, die als sportdocent werkzaam is, knikt; “Het gaat om details in de sport. Hoe train je elasticiteit zonder de spieren te veel te belasten, daarnaast is balans en goede coördinatie belangrijk om goed te kunnen spelen met de weersomstandigheden.” Willem: “Ik had al een tijdje geen wedstrijd gedaan en zag de nummer één steeds verder gooien. Ik wist wat ik op Vlieland had gegooid en dat kwam er uit door een uitschieter te maken naar eerst ruim 53 meter en daarna over de 56 meter.” Het was voldoende om Nederlands kampioen te worden.

Hij glundert wanneer hij het weer beseft. Sport is zijn passie, naast de atletiek is Willem ook actief als voetballer bij Kampong en speelt hij tennis. De HAVO 3 student aan het Gerrit Rietveld College is onlangs overgestapt van een speer van 600 gram naar een speer van 700 gram. “Ik train bij Hellas met onder andere Jurriaan Wouters (was al eens Nederlands kampioen) maar ook vaak met de vrouwen en die gooien met een 600 gram speer. Nu moet ik met een zwaardere speer, van 700 gram, gooien. Dat is best lastig, aangezien die niet overal voorradig zijn. Bij een wedstrijd wordt de speer vooraf gecontroleerd en gooi je vaak in met een andere speer.”

Het houdt de atleet niet tegen om ieder jaar verder te gooien. “Ik wil naar de Nationale top en net als ieder ander naar de Olympische Spelen.” Dan wordt de sport vanzelf groter in het land en dat is wat hij wil.

Tekst en beeld door Roberto Cancian van Stadsblad Utrecht