Overzicht Rietvelduren

Tijd om je eigen les te kiezen! Weet je al welke Rietvelduren je wilt volgen? Hieronder vind je een overzicht. Hoe je je inschrijft voor de Rietvelduren, lees je in de instructie die in de ELO staat.

Rietvelduren
 Badminton Badminton is een snel, technisch en tactisch spel waarbij je met verschillende soorten slagen je tegenstander hard laat lopen. Techniek, tactiek, inzicht, snelheid en conditie, je hebt het allemaal nodig! Nadat je eerste de basisslagen hebt geleerd eindig je uiteraard met een spel in wedstrijdvorm.
 Bibliotheek: Gerrit leest Vanaf 11 januari: een echt boekenprogramma op het Gerrit Rietveld College! In samenwerking met de Centrale Bibliotheek gaan we lezen en schrijvers ontmoeten. En natuurlijk ook zelf wat schrijven, waar je dan reactie op krijgt van een van de schrijvers.
Box2grow Tijdens Box2Grow leer je op een veilige manier écht boksen. Ervaar zelf dat boksen niet alleen een pittige fysieke work-out is, maar ook een mentale uitdaging waardoor je jezelf beter leert kennen. Ben jij een krachtige Mike Tyson of juist een technisch slimme Lucia Rijker? We leren je naast de basis van het boksen ook hoe je jouw kwaliteiten en krachten elke dag kan inzetten zodat je steviger in je schoenen staat. Verwacht dus veel actie, zweet, plezier en samenwerken!
Workshop Chinese taal en cultuur
学中文!
Enig idee wat hiernaast staat en hoe je het uitspreekt? China en de Chinese taal staan steeds meer in de belangstelling.  De taal die je gaat leren heet het Mandarijnchinees. Het Mandarijnchinees is de meest gesproken taal ter wereld. En wat weten wij in Nederland eigenlijk van de Chinese cultuur? Wat is belangrijk in de omgang met Chinezen en Chinese toeristen die naar Nederland komen?  

In deze workshop van 10 lessen leer je de uitspraak van het Mandarijn en natuurlijk het schrijven van karakters. Streepje voor streepje zullen we de karakters leren schrijven. Je zult zien dat de opbouw van een Chinees karakter heel logisch is en dat sommige karakters net plaatjes zijn. Ook leer je eenvoudige gesprekjes in het Chinees voeren, korte zinnen in Chinese karakters lezen en schrijven. Tot slot krijg je nog wat van de Chinese cultuur mee. Je maakt ook kennis met de fascinerende cultuur: o.a. dierenriemen, het ontstaan van Chinese karakters en gewoonten en gebruiken.

Overigens: hierboven staat ‘Wǒ xué Zhōngwén –  Ik leer Chinees’. Tot de volgende  les!   下节课见 (Xià jié kè jiàn)

Debat Iedereen heeft een mening en jouw mening telt! Daarom leren de jonge trainers van NJR jou hoe je goed kunt presenteren en hoe je het beste je mening kan verdedigen. Wat is het verschil tussen discussiëren en debatteren? Welke trucjes kun je inzetten om je verhaal krachtiger te maken? Tijdens de trainingen gaan we dit oefenen aan de hand van verschillende onderwerpen en stellingen. Dit zijn onderwerpen die jou aangaan en waar je dagelijks mee te maken hebt. Je kunt denken aan onderwerpen als: voeding, talenten, sport, uitgaan, discriminatie, religie, roken/drugs/alcohol, etc. Je mag natuurlijk ook zelf (actuele) onderwerpen inbrengen. Weet jij anderen te overtuigen van jouw mening?

Leren presenteren, overtuigen en debatteren is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig! Je leert niet alleen om je standpunt goed uit te leggen en om zelfverzekerd voor een groep te spreken, maar het helpt je ook om sneller keuzes te maken, het vergroot je maatschappelijke betrokkenheid en het komt later ook nog eens van pas tijdens een sollicitatiegesprek.

Documentaire maken Vind jij het leuk om:Voor de camera te staan? Mensen te interviewen? Te filmen? Licht en geluid te regelen? Beelden te monteren? Of iets leren over de bovenstaande punten? Schrijf je dan nu in voor documentaire maken! Je gaat samen met je groepje één documentaire maken waar jullie het onderwerp van mogen kiezen. Aan de hand van het onderwerp gaan we een storyboard maken; Wat is het verhaal, wat willen we filmen, wie willen we interviewen, welke materialen hebben we nodig etc. De rollen worden verdeeld en dan gaan we aan de slag met jullie documentaire. Uiteindelijk gaan jullie samen de beelden die je hebt gefilmd monteren. Het resultaat: je zelfgemaakte documentaire. Nieuwsgierig? Mooi
Fotografie  (max 30 leerlingen) Door middel van speelse opdrachten kennis maken met verschillende takken van fotografie. Bv. perspectief, studio, panorama, strip en filmstill.
3D printen Je leert het gehele proces van ontwerp, product, verpakking (maximaal 10 leerlingen liefst 8 leerlingen)
Koken ‘Wereldkoken’ met Ouidad is het recept voor lekkere en gezellige kooklessen. Je leert heerlijke wereldmaaltijden maken. Ook leer je ingrediënten af te wegen in bepaalde aantallen. Niet onbelangrijk: hygiëne in de keuken, waar moet je op letten? Kortom, in een leuke sfeer tover ik jou om tot een ‘wereldchef’.  Deze kook workshop wordt gegeven in Buurthuis De Leeuw.
Van Papier naar Kostuum In deze workshop neem ik je mee in het ontwerpproces van kleding. We starten met een papierkostuum, hierdoor leer je hoe patronen in elkaar zitten. Al snel gaan we achter de naaimachine om van dit papierkostuum een werkelijk draagbaar kostuum te maken. Je leert kijken, naaien, aanpassen, ontwerpen en werkelijk iets te maken van idee tot het einde.

Dus wil je meer leren over kostuum, naai technieken en een ontwerpproces dan past deze workshop bij jou.

Je hebt geen vaardigheden of kennis van de naaimachine nodig om mee te doen.

Mediaklas Schoolkrant/website Toekomstige Journalisten en vloggers gezocht! Tijdens de Rietveld uren gaan we een redactie opzetten voor de (digitale) schoolkrant en daar hebben we jou voor nodig! We zoeken reporters die niet bang zijn om scherpe vragen te stellen, mooie verhalen willen vertellen en die bomvol inspiratie zitten om de schoolkrant te vullen. Heb je meer met beeld? Geen probleem: we zijn ook op zoek naar een huisfotograaf en illustrator/vormgever die de puntjes op de i weten te zetten! Lijkt jou dit wat? Schrijf je dan in voor deze cursus, dan werken we samen toe naar een schoolkrant die uitkomt rond de kerstvakantie.
Media expert TMI Heeft Donald Trump de verkiezingen gewonnen dankzij nepnieuws? Hoe check je of een influencer enthousiast is of gewoon reclame maakt? Tijdens deze cursus ervaar jij hoe een journalist te werk gaat. Je leert waar nieuws vandaan komt, hoe fake news wordt gemaakt, hoe de media je beïnvloedt en hoe een bepaald beeld verschillende verhalen kan vertellen. Daarnaast ga je zelf aan de slag met het maken van nieuwsvideo’s. Ook leer je hoe je zelf mensen voor de gek moet houden, net zoals reclamebureaus dat doen. Samen met de professionals van TMI.news hou je een blog bij waar je je eigen mediaproducties deelt. Na deze cursus weet je precies hoe vloggers en influencers je voor de gek houden en hoe je zo dicht mogelijk bij de waarheid komt!
Meidenchill

Onder leiding van jongerenwerkers van JOU worden deze meidenchill middagen vooral besteed aan echte meidenzaken! Wat kom je als meisje op school, in de wereld allemaal tegen en hoe kun je je het beste daarin opstellen.

Programmeren kun je leren!

Programmeren wordt steeds belangrijker in ons leven. We gaan steeds meer met programma´s om, of het nu op een website is, op een app op onze mobiele telefoon, bij het inchecken in de bus, of binnenkort in onze zelfrijdende elektrische auto! Het is heel leuk en handig om zelf je programma´s te kunnen maken: of het nu een mooie website is, je eigen game of iets dat je helpt bij je dagelijkse leven. Als je kunt programmeren kun je altijd je idee in een programma omzetten!

Module 1 van programmeren kun je leren! legt de basis van programmeren uit. We leggen de basisbeginselen uit aan de hand van kleine opdrachten die we programmeren in Scratch. Na deze cursus snap je de basisprincipes. En je kunt dan zelfstandig programma´s in Scratch maken die uitgebreid zijn.  Ook ben je klaar om verder met programmeren aan de slag te gaan, door bijvoorbeeld andere programmeertalen te leren zoals Javascript, Python of Processing.

In dit eerste blok zullen we vooral verschillende spelletjes maken. In het vervolg blok zullen we ook tekenprogramma’s en muziekprogramma’s maken.

Schaken Voor dit Rietvelduur moet je je zelf opgeven op dinsdag 10 oktober of donderdag 12 oktober in de grote pauze (half een) in lokaal 1.11. je hoeft je niet in te schrijven via de ELO.
Skateboarden Skateboarden is een spectaculaire en technische sport, en met de juiste begeleiding kan echt iedereen het leren. Bij ons kun je allerlei nieuwe dingen uitproberen en leer je je angst te overwinnen. Kortom, heb jij doorzettingsvermogen en word je graag fysiek en mentaal uitgedaagd, dan is skateboarden echt wat voor jou! www.skatedays.nl
Squash Squash is een snel en dynamisch spel waarbij je de tegenstander flink kan laten lopen. Of laat je tegenstander jou lopen? Naast de verschillende slagtechnieken die je leert, gaan we tijdens de training ook aan de slag met een stukje tactisch inzicht en uithoudingsvermogen zodat je na afloop genoeg bagage in huis hebt om zelf aan de slag te gaan!
www.kampongsquash.nl
Tafeltennis Misschien heb je weleens eerder getafeltennist op de camping of misschien in de pauze op school, dit is jé kans om deze sport uit te proberen of je te verbeteren!
-Batjes, balletjes en tafels worden verzorgd door club.
-Enthousiaste, gezellige trainers.
-Plezier staat voorop!
Tennis Op de banen van TC Groenkan kun je trainingen volgen onder deskundige leiding van Tennis trainers.
Turnen In een van de gymzalen onder leiding van Maikel Kortekaas in de laatste periode van de Rietvelduren.
Voetbal jongens KNVB Onder leiding van Jongerenwerkers van JOU wordt er in de zaal Zuilen gevoetbald.
Zwemmen Er is geen enkele sport waarbij je zoveel spieren tegelijk traint als met zwemmen. Nederland is echt een zwemland. Denk aan de Olympische medailles van Pieter van den Hoogenband, Ranomi Kromowidjojo en Inge de Bruijn en Maarten van der Weijden. En het Olympisch goud van de waterpolo vrouwen. Zwemmen kan op elk niveau. Veel acties, snelheid, teamwork en natuurlijk dat water. Je uitleven, nu eens niet op het veld maar in het water.