Overzicht modules Rietvelduren

Tijd om je eigen les te kiezen! Weet je al welke Rietvelduren je wilt volgen? Hieronder vind je een overzicht. Hoe je je inschrijft voor de Rietvelduren, lees je in de instructie die in de ELO staat.

Rietvelduren
Back to the Roots
Klas 2 en 3
Wie ben jij? Weet jij wie jij echt bent? Achter en in elke persoon schuilt veel meer dan je denkt en daarom geeft Stichting Al Amal identiteitslessen met een focus op Noord-Afrikaanse cultuur, geschiedenis en identiteit: van deze geschiedenis tot aan jouw DNA-profiel en het onderzoeken van jouw eigen familiestamboom. Meld je aan zodat je jezelf beter leert kennen en trots kan zijn op wie je bent en waar je vandaan komt. Ben je ook geïnteresseerd in Noord-Afrikaanse cultuur en geschiedenis, meld jij je dan zeker ook aan, want er vallen zeer interessante dingen te leren.
 Badminton Badminton is een snel, technisch en tactisch spel waarbij je met verschillende soorten slagen je tegenstander hard laat lopen. Techniek, tactiek, inzicht, snelheid en conditie, je hebt het allemaal nodig! Nadat je eerste de basisslagen hebt geleerd eindig je uiteraard met een spel in wedstrijdvorm.
The Sport Box The Sport Box is een indoor sporthal gevestigd in een urban loods in Utrecht. Je neemt deel aan verschillende activiteiten, zoals Bossaball en 3×3 Basketball. Ook hebben we een beachbak van 20 bij 20 meter die geschikt is voor beachvolleybal, beachtennis, beachkorfbal, footvolley en andere beachactiviteiten. Locatie Nijverheidsweg 29, start om 14.15 uur.
Debat Hoe zorg je ervoor dat je jouw mening overtuigend presenteert en je zo bijvoorbeeld jouw ouders kunt overtuigen? En hoe kun je het beste reageren op vragen? In de lessen debatteren leer je bruikbare overtuigingstechnieken en ga je in debat over leuke stellingen. Je leert zo je mening steviger te presenteren en krijgt inzicht in handige argumentatietechnieken. De lessen worden gegeven door Het Debatbureau, zij zijn gespecialiseerd in het debatteren en organiseren debatwedstrijden voor scholieren.
Fotografie In de eerst periode leer je de basisbeginselen, later in het jaar kun je inschrijven als je al meer ervaring met fotografie hebt.
TheaterKunstKlas 2 Nieuw in de Rietvelduren: Theater Kunstklas voor jaar 2. In twee achtereenvolgende periodes werken we toe naar een toffe korte voorstelling vol theater en muziek. Samen met Celine van de Sande en Jonneke Jordans ga je aan de slag met theaterteksten en schrijf je zelf nummers. Je krijgt begeleiding in het verder ontwikkelen van je theaterskills. Er is ruimte om een nieuw instrument te leren bespelen of om je vaardigheden uit te breiden als je al een instrument speelt. De voorstelling speel je voor familie, vrienden en alle andere mensen die jij zelf mag uitnodigen.

Je hoeft je buiten die twee periodes niet meer in te schrijven voor andere Rietvelduren, maar dat mag natuurlijk wel!

Wereld Koken ‘Wereldkoken’ met Ouidad is het recept voor lekkere en gezellige kooklessen. Je leert heerlijke wereldmaaltijden maken. Ook leer je ingrediënten af te wegen in bepaalde aantallen. Niet onbelangrijk: hygiëne in de keuken, waar moet je op letten? Kortom, in een leuke sfeer tover ik jou om tot een ‘wereldchef’.  Deze kook workshop wordt gegeven in Buurthuis De Leeuw
Van Papier naar Kostuum In deze workshop word je meegenomen in het ontwerpproces van een kostuum. We starten met een papierkostuum, hierdoor leer je hoe patronen in elkaar zitten. Al snel gaan we achter de naaimachine. Je leert kijken, naaien, aanpassen, ontwerpen en werkelijk iets te maken van idee tot het einde. Dus wil je meer leren over kostuum, naaitechnieken, patronen lezen en een ontwerpproces, dan past deze workshop bij jou.

Je hebt geen vaardigheden of kennis van de naaimachine nodig om mee te doen.

Youtube-money Wist jij dat Boef betaald krijgt om het over tandpasta te hebben in zijn vlogs? Zie jij wel eens een foto van schoenen voorbij komen op Insta of Snapchat? YouTubers verdienen de meeste money met het maken van stiekeme reclame. In de workshops over sluikreclame op Social Media krijg jij alles te weten over hoe dit gebeurt en ga je zelf ook een reclamefilmpje maken. Zo word jij nooit meer voor de gek gehouden.
Girls Talk Girls’ Talk is een programma over relaties, seksualiteit en weerbaarheid voor meiden van 12 tot 18 jaar. Het programma bestaat uit zeven bijeenkomsten van anderhalf uur. Onder deskundige begeleiding van een expert (meidenwerker Jou) leren de meiden praten over relaties en seksualiteit. Met als doel het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). De gesprekken gaan over verliefdheid, versieren, daten, jezelf zijn (in een groep) chatten en vrijen. Het accent ligt hierbij op respect voor elkaar en elkaars grenzen, zonder discriminatie, dwang of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Als meiden het programma gevolgd hebben, kunnen ze duidelijker zijn in wat ze wel en niet willen in een relatie en in seksueel contact. Bij het succesvol afronden van Girls’ Talk krijgen de meiden een officieel certificaat.
ICT & Development
Klas 2 en 3
Bij I&D bepaal jij zelf wat je wilt leren of doen. Wil je een game-app maken? Of een informatie-app? Dat kan! Wij helpen je met je ideeën en we hebben een game-programmeur om je te helpen. Wellicht heb je een plan om de wijk plastic-vrij te krijgen? Wil je een band opzetten? Wil je een kaasboerderij beginnen? Een enorm kunstwerk maken? Kan! Zelf zonnecellen maken? Kan!

Jij bepaalt wat en hoe je doet wat jij wilt gaan doen. Alleen of met anderen. Niks is verplicht, je moet alleen zorgen dat er voortgang is. Je kunt eraan werken zolang je op school zit, tijdens Rietvelduren en in je eigen tijd. Wil je wel iets maar heb je geen idee? Praat met ons. Misschien kun je aansluiten bij een ander mooi project.

Programmeren kun je leren! Programmeren wordt steeds belangrijker in ons leven. We werken steeds meer met programma’s of het nu op een website is, op een app op onze mobiele telefoon, bij het inchecken in de bus of binnenkort in onze zelfrijdende elektrische auto… Het is heel leuk en handig om zelf je programma´s te kunnen maken. Als je kunt programmeren kun je altijd je idee in een programma omzetten!

In module 1 van Programmeren kun je leren! wordt de basis van programmeren uitgelegd. Dit wordt gedaan aan de hand van kleine opdrachten die we programmeren in Scratch. Na deze cursus snap je de basisprincipes en kun je zelfstandig programma´s in Scratch maken die uitgebreid zijn. Ook ben je klaar om verder met programmeren aan de slag te gaan, door bijvoorbeeld andere programmeertalen te leren zoals Javascript, Python of Processing. In dit eerste blok zullen we vooral verschillende spelletjes maken. In het vervolg blok zullen we ook tekenprogramma’s en muziekprogramma’s maken.

Skateboarden Skateboarden is een spectaculaire en technische sport en met de juiste begeleiding kan echt iedereen het leren. In dit Rietvelduur kun je allerlei nieuwe dingen uitproberen en leer je je angst te overwinnen. Kortom, heb jij doorzettingsvermogen en word je graag fysiek en mentaal uitgedaagd, dan is skateboarden echt wat voor jou! Zie ook www.skatedays.nl.
Squash Squash is een snel en dynamisch spel waarbij je de tegenstander flink kan laten lopen. Of laat je tegenstander jou lopen? Naast de verschillende slagtechnieken die je leert, gaan we tijdens de training ook aan de slag met een stukje tactisch inzicht en uithoudingsvermogen zodat je na afloop genoeg bagage in huis hebt om zelf aan de slag te gaan! Zie ook www.kampongsquash.nl.
Tafeltennis In de lessen 1 tm 4 wordt vooral aan de basis van het tafeltennis gewerkt. Zaken als hoe hou je je batje vast, basishouding en het leren van enkelvoudige slagen. De trainers doen de slagen voor, waarna de leerlingen hiermee zelf aan de slag gaan. Ook worden er spelvormen gedaan, zoals rond de tafel.

In de lessen 5 en 6 wordt er toegewerkt het eindtoernooi. De oefeningen worden wat complexer, waarbij verschillende slagen met elkaar verbonden worden, bijvoorbeeld hoe ga je van verdediging naar aanval. In les 6 doe je al partijtjes, zodat je hier in les 7 (eindtoernooi) al vertrouwd mee bent. Per groep (2 of 3) is er voor de winnaar een klein prijsje.

Neem je sportkleding mee, ook binnensportschoenen! De locatie is aan de Loevenhoutsedijk 4.

Tennis Op de banen van TC Groenkan kun je trainingen volgen onder deskundige leiding van Tennis trainers.
Zaalvoetbal Zaalvoetbal in sporthal Zuilen. Ruim een uur spelen we wedstrijden in teams van 6 spelers. In overleg met de leerlingen bepalen we de regels van de wedstrijden en kan veel gewisseld worden. RESPECT en FAIRPLAY staan altijd centraal bij dit onderdeel. Zaalschoenen en sportkleding zijn verplicht en leerlingen die geblesseerd zijn kunnen meehelpen met fluiten van wedstrijden of andere bezigheden. Het zaalvoetbal is voor zowel jongens als voor meiden.
Zwemmen voor beginners/diploma
Klas 1
Heb je nog geen diploma: grijp nu je kans! Zwemschool Fransheus zorgt dat je deze kunt halen. Locatie zwembad Krommerijn. Er is veel belangstelling voor, dus schijf je direct op de eerste donderdag in.
Zwemmen 2.0 Zou je graag willen weten hoe je een drenkeling uit het water vist? En wil je krachtiger zijn in het water? Of baal je van je techniek? In deze zwemcursus Zwemmen 2.0! word je als een allround zwemmer klaargestoomd. In 7 weken krijg je veel vaardigheden van verschillende disciplines mee binnen het zwemmen. De lessen variëren van techniek, reddingszwemmen, synchroonzwemmen tot conditie/kracht en wedstrijdzwemmen. De lessen zullen gegeven worden door Merel Bouwman. Zij heeft gespeeld in de eredivisie waterpolo en geeft al jarenlang zwemles en zwemcoaching. De lessen zijn in de Kwakel en zien er als het volgt uit:

week 1: Techniek les (alle zwemslagen) week 2: Reddings- en overlevingszwemmen
week 3: Reddings- en overlevingszwemmen week 4: Borstcrawl en duiken
week 5: Synchroonzwemmen week 6: Conditie en kracht, waterpolotechnieken
week 7: Wedstrijdzwemmen

LAB.246 Digitale animatie
Klas 3
Weet je wat greenscreens en tracking effecten zijn, en wat het video programma ‘Resolume Arena’ is? In deze lessen kun  je dat van videokunstenaar Caz Egelie leren. Hij zal veel van zijn eigen werk laten zien om jou te leren met video en animatie te werken met ‘live’ videobewerking. Uiteindelijk leer je te mixen met beeld en zelf een experimentele video/animatie te maken en te projecteren door de school. Daarnaast wordt je werk ook vertoond tijdens het officiële ‘LAB.264 VIDEOFESTIVAL’ in juni 2019.
 LAB.246 Documentaire maken
Klas 3
In zeven weken gaan we in tweetallen een korte documentaire maken. We beginnen met kijken! Samen bekijken we verschillende documentaires en korte vlogs/filmpjes. Wanneer is een filmpje een documentaire? Wat voor soorten documentaires bestaan er? We gaan vooral werken met wat jullie interessant vinden, dit betekend dat jullie zelf ook voorbeelden mogen meenemen. De korte documentaires die we gaan maken is bedoeld voor mensen van jullie eigen leeftijd. Wat speelt er nu in jullie leven? Wat vinden jullie belangrijk om te vertellen of uit te zoeken? Voordat jullie beginnen met filmen gaat ieder team een plan schrijven. Hierin komt te staan wie jullie gaan filmen, wat, waarom en hoe. In de lessen gaan we oefenen met camerawerk. Hoe breng je iemand in beeld? Hoe kan je je verhaal vertellen met het beeld dat je draait? Buiten de lessen ga je filmen, in de les bekijken we het materiaal en gaan we monteren. Aan het einde van de zeven weken hebben we een aantal korte documentaires die samen in première gaan op school. Daarnaast wordt je werk ook vertoond tijdens het officiële ‘LAB.264 VIDEOFESTIVAL’ in juni 2019.
LAB.246 Videomapping
Klas 2
Studio Steltman (het oranje huisje op het dak van de school) is in deze periode omgebouwd tot video ‘labaratorium’ en staat vol met apparatuur en videomixers. Tijdens dit Rietvelduur ga je alleen of in tweetallen experimenteren met je eigen videomateriaal. In 7 weken wordt je door videokunstenaar Niels Krupers begeleid om je eigen videoshow te gaan maken en te experimenteren met het videoprogramma Resolume Arena. Eerst ga je een serie korte video’s maken op je telefoon of met filmcamera’s en vervolgens leer je om deze beelden met speciale effecten en mixers te bewerken. Uiteindelijk mag je in december (als het al vroeg donker is) je eigen videoshow gaan beamen op muren, hangende schermen óf objecten op de binnenplaats van onze school! Daarnaast worden je video’s ook vertoond tijdens het offciele ‘LAB.264 VIDEOFESTIVAL’ in juni 2019.
Schoolkrant Toekomstige Journalisten en vloggers gezocht! Tijdens de Rietveld uren gaan we een redactie opzetten voor de nieuwe schoolkrant en daar hebben we jou voor nodig! We zoeken reporters die niet bang zijn om scherpe vragen te stellen, mooie verhalen willen vertellen en die bomvol inspiratie zitten om de schoolkrant te vullen. Heb je meer met beeld? Geen probleem: we zijn ook op zoek naar een huisfotograaf en illustrator/vormgever die de puntjes op de i weten te zetten! Lijkt jou dit wat? Schrijf je dan in voor deze cursus, dan werken we samen toe naar een schoolkrant die uitkomt rond de kerstvakantie. Wil je ook voor de rest van het schooljaar aan de schoolkrant mee blijven werken: schrijf je dan meteen voor de andere periodes in!