Podcast Dead Society | Aflevering 1: Gerrit Rietveld

Podcast Dead Society | Aflevering 1: Gerrit Rietveld

GRC | 26/10/2017

Dead society

Je zou een begraafplaats kunnen zien als een klein dorp met zwijgende buren. Met opgeslagen verhalen die alleen nog verteld worden als de mensen die je gekend hebben ze nog vertellen. Je leeft voort in de herinnering. En hoe vaak kom je nog ter sprake? Hoe lang leven herinneringen voort?

In deze serie podcasts wil ik de verhalen vertellen van begraafplaats Soestbergen in Utrecht. Het kleine zwijgende dorp aan de rand van de stad en tevens de oudste begraafplaats van Utrecht. Misschien wel te typeren als het Pere la chaise van de stad, met prominente Utrechters als Gerrit Rietveld (waarom ligt hij eigenlijk op begraafplaats Soestbergen?), Nicolaas Beets (wie zijn al die mensen die bij hem in het graf liggen?), Frans Jacob Otto Boijmans (waarom is Museum Boijmans niet in Utrecht terechtgekomen?) en Dirkje Kuik (beeldend kunstenaar en een van de eerste transseksuelen), maar ook vele onbekenden. Want wie herinnert zich nog het 8-jarige jongetje Gerard, dat in 1882 stierf? Hij heeft bijzonder genoeg een eigen graf, maar waarom zijn z’n ouders niet bij hem?

Hoe wil ik de verhalen tot leven brengen? Twee acteurs, Audrey Bolder en Noël van Santen, geven stem aan de overledenen. De herinneringen worden letterlijk gezocht door Carine van Santen. Wie herinnert zich nog deze verhalen? En welke verhalen moeten volgens hen zeker verteld worden? Familie, vrienden, collega’s, historici. Waar leven deze mensen voort?

Eerste aflevering Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld is zeer bekend geworden door het ontwerp van het Rietveld-Schröderhuis (1924). Zijn vrouw en kinderen zagen met lede ogen toe hoe hij niet alleen door het ontwerpen van dit huis in beslag werd genomen, maar tevens door mevrouw Schröder. Rietveld zou pas na de dood van zijn eigen vrouw Vrouwgien Hadders in 1957 bij Truus Schröder intrekken in het Rietveld-Schröderhuis. Na zijn eigen dood hebben de kinderen van Rietveld uiteindelijk een opmerkelijke beslissing genomen over zijn laatste rustplaats. De eerste aflevering staat vanaf 28 oktober op www.thedeadsociety.nl. Donderdagmiddag 26 oktober om 17.50 uur wordt het project besproken op Radio 1 bij Nieuws&Co.

Makers

Noël van Santen en Audrey Bolder zijn ervaren theatermakers die voor even een stem gaan geven aan de doden. De doden kunnen voor even nieuwsgierig zijn naar de herinneringen die nog gedeeld worden. Wouter Eizenga is ervaren als theatermaker. Hij zal de storytelling vervolmaken. Daniel Cross is componist/muzikant en artistiek leider van het Rosa Ensemble. Carine van Santen heeft inmiddels een aantal radiodocumentaires gemaakt voor NPO/Doc. Daarnaast is ze redacteur en regisseur van het radio 1-programma Kunststof (NTR). Haar ervaring in het laten vertellen van verhalen is ruim.

De 6-delige serie

De eerste aflevering gaat over Gerrit Rietveld. De volgende afleveringen gaan opeenvolgend over Nicolaas Beets, Gerard Robert en Frits van Genechten (NSB-ers), Dirkje Kuik (beeldend kunstenaar) en Frans Jacob Otto Boijmans. Meer informatie over de podcast staat op de website.

Tekst door Carine van Santen

NB. Sinds 2016 heeft het Gerrit Rietveld College het graf van Gerrit Rietveld geadopteerd.