De brugklas

Vier typen brugklassen

Ben je aangenomen op het Gerrit Rietveld College, dan gaan we kijken in welke brugklas je het beste past. Er zijn vier typen brugklassen: gymnasium, vwo, havo-vwo en mavo-havo. Soms maken we ook nog een combinatieklas gymnasium-vwo.

In welke klas kom jij?

Bij plaatsing kijken we naar het advies dat je meekrijgt en ook naar de gegevens van het onderwijskundig rapport. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met jouw voorkeuren, maar dat kan niet altijd. Tijdens de Warme Overdracht in juni vertelt je meester of juf wat jij nodig hebt om bij ons op school een goede start te maken. Heb je een vmbo-tl/havo advies, dan kom je in de mavo/havo brugklas. Is jouw advies havo of havo/vwo te volgen, dan kom je in een havo/vwo brugklas. Met een advies vwo of gymnasium kom je in een vwo, vwo/gymnasium of gymnasium brugklas. Of er een aparte gymnasiumklas komt, is afhankelijk van hoeveel gymnasiumleerlingen zich aanmelden.

Introductiedagen

Ben je aangenomen en geplaatst in een van onze brugklassen, dan krijg je een uitnodiging om samen met je ouders te komen kennismaken met je klas en de mentor. Dit gebeurt in juni. Ook maak je kennis met je afdelingsleider en de afdelingsassistent en hoor je welke boeken je moet bestellen.

  • Introductie
    Na de zomervakantie begin je echt. Tijdens de introductie in augustus leer je je klas nog beter kennen en maakt je mentor je wegwijs in het gebouw, met je rooster en met jouw afdeling.
  • Brugklaskamp
    Al snel na de start van het schooljaar ga je op brugklaskamp. We fietsen samen naar Austerlitz om een paar dagen in een andere omgeving beter kennis te maken met elkaar. Het brugklaskamp is een verplicht onderdeel van het lesprogramma en populair onder de brugklasleerlingen. Dit wil je niet missen!

Begeleiding

We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt op school. Omdat onze grote school in het begin best spannend voor je kan zijn, is er het brugklasdomein. Dit is een klein gedeelte in de school speciaal voor alle brugklasleerlingen. Hier volg je in het eerste schooljaar bijna al je lessen. Je mentor is er vaak te vinden en ook de afdelingsassistent en de afdelingsleider. Bij je mentor kun je altijd terecht: hij of zij is de spil in de begeleiding en de schakel tussen school en thuis. Bij problemen is dit je eerste aanspreekpunt. Van alle docenten kent de mentor jou immers het beste! Bij de afdelingsassistent en de afdelingsleider kun je terecht als je mentor een keer niet op school is of les staat te geven.

Mentoruur
In de brugklas heb je twee mentoruren per week. In deze lessen bespreken we of je het naar je zin hebt op school, krijg je uitleg over verschillende schoolactiviteiten en werken we aan studievaardigheden. We sluiten zoveel mogelijk aan op de studievaardigheden die je op de basisschool hebt ontwikkeld. Hoe ga je om met teksten en maak je een schema? Hoe leer je woordjes? Hoe bereid je een toets voor? Het komt allemaal aan bod. Met behulp van een studeerplanner (een soort agenda) leer je je huiswerk te organiseren. Ook is er aandacht voor concentratie en zelfstandig werken.

Steunuren
Heb je wat meer moeite met sommige vakken? In de ochtend hebben we steun(half)uren.

Laptops

Op het GRC maken we gebruik van boeken én een laptop. Deze dienen je ouders zelf aan te schaffen. Lees hier meer over het gebruik van laptops op school.