Middelbare scholieren voeren actie voor progressiever klimaatbeleid

GRC | 03/10/2019

Afgelopen vrijdag trokken naar schatting ruim twintigduizend demonstranten naar Den-Haag om actie te voeren voor een progressiever klimaatbeleid. Onder hen ook een hoop scholieren die voor de gelegenheid een dagje spijbelde. Niet alle middelbare scholen keuren dat goed, zo wel het Gerrit Rietveld College in Utrecht: als de leerlingen toestemming van de ouders hadden, mochten ze gaan demonstreren.

Rector Yolanda Petermeijer legt uit: ‘Ik denk dat leerlingen veel kunnen opsteken van een klimaatdemonstratie’. Helemaal vrijblijvend is het demonstreren overigens niet: ‘De leerlingen moeten een deel van de lessen die ze afgelopen vrijdag hebben gemist inhalen. Het staken is namelijk een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid en daarom zien we het als spijbelen.’ Petermeijer benadrukt wel:  ‘we zijn erg flexibel’.

Het Gerrit Rietveld College faciliteert ook op een andere manier dat leerlingen zich voor een duurzamere wereld inzetten. Met de Groene Gerrits heeft de school een clubje van leerlingen in het leven geroepen dat middels allerlei acties aandacht voor het klimaat vraagt. Zo gingen ze vorige week de klassen rond om leerlingen te attenderen op de demonstratie in Den-Haag en ruimen ze in de pauzes geregeld zwerfvuil op. Als vanzelfsprekend waren ze afgelopen vrijdag zelf ook in Den-Haag te vinden. Ianthe legt uit: ‘Wij vinden dat er te weinig wordt gedaan aan het klimaat. De tijd die er nog rest moeten we goed besteden. Daarom voeren wij actie.’

Tekst door Marijn Slijper (SVJ Media, Younews 2)