I&D: innovatief leren

Wil je leren programmeren? Of een drone of robot bouwen? Wellicht een computergame maken? Dit kan bij I&D (ICT & Development), een project waarbij je de kans krijgt zelf een onderzoek te bedenken en ook zelf vorm te geven aan de uitvoering hiervan.

Vrijheid in wanneer je leert

Bij I&D wordt niet binnen een vak of klas aan de projecten gewerkt, maar juist daarbuiten, wanneer je hieraan wílt werken. Dit kan alleen of in een groep en er is zoveel tijd beschikbaar als er nodig is. Het project hoeft namelijk niet binnen een bepaalde periode afgesloten te worden. Het kan een jaar duren of zelfs langer. Anders dan bijvoorbeeld bij O&O, waar je een onderzoeksvraag aangereikt krijgt en waar de duur van het onderzoek een paar weken is.

Je wordt ondersteund en begeleid door docenten en professionals die zelf ook ICT-projecten ontwikkelen. Het mooie aan dit project is dat je vrijstelling kan vragen voor vakken waar je goed in bent. Zo kan je deze uren besteden aan je I&D-project.

Certificaat en portfolio

Elk half jaar is er de mogelijkheid om het project te demonstreren aan ouders, leraren of andere leerlingen. Al je projecten komen in een soort portfolio en je krijgt ook een certificaat voor je deelname. Misschien denk je er nog niet aan, maar zo’n certificaat is, samen met wat je hebt gemaakt, heel nuttig als je na school verder gaat studeren of gaat werken!

I&D iets voor jou?

De onderzoeken gaan vooralsnog over ICT-vraagstukken, maar lijkt de manier van werken je interessant en heb je een voorkeur voor een ander onderzoeksgebied: leg je idee dan voor bij Rens de Lange (docent economie) en Hans Kövi (docent scheikunde). Voor vragen kun je ook bij hen terecht.