De brugklas

Vijf typen brugklassen

Ben je op aangenomen op het Gerrit Rietveld, dan gaan we kijken in welk brugklas je het beste past. Er zijn vier typen: de brugklas gymnasium, vwo, havo-vwo en mavo-havo. Soms maken we ook nog een combinatieklas gymnasium-vwo.

In welke klas kom jij?

Bij plaatsing kijken we naar het advies dat je meekrijgt en ook naar de gegevens van het onderwijskundig rapport. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met jouw voorkeuren, maar dat kan niet altijd. Tijdens de Warme Overdracht in juni vertelt je meester of juf wat jij nodig hebt om bij ons op school een goede start te maken.

Introductiedagen brugklas

Ben je aangenomen en geplaatst in een van onze brugklassen, dan krijg je een uitnodiging om samen met je ouders te komen kennismaken met je klas en de mentor. Ook maak je kennis met je afdelingsleider en de afdelingsassistent. Je hoort welke boeken je moet bestellen en wanneer het brugklaskamp is.

 • Introductie
  Na de zomervakantie begin je echt. Tijdens de introductie in augustus leer je je klas nog beter kennen en maakt je mentor je wegwijs in het gebouw, je rooster en je afdeling.
 • Brugklaskamp
  In oktober ga je op brugklaskamp. We fietsen samen naar Austerlitz om een paar dagen in een andere omgeving terug te kijken op de start van het schooljaar. Brugklaskamp is een verplicht onderdeel van het lesprogramma.

Begeleiding in de brugklas

We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuisvoelt op school. Bij je mentor kun je altijd terecht: hij of zij is de spil in de begeleiding en de schakel tussen school en thuis. Bij problemen is dit je eerste aanspreekpunt. Van alle docenten kent de mentor jou immers het beste.

 • Algemeen mentoruur
  In de brugklas heb je twee mentoruren per week. Het eerste is een algemeen mentoruur. Daarin gaat het over hoe je het vindt op school (zit je lekker in je vel?), over je cijfers en over alle activiteiten waaraan je kunt meedoen.
 • Mentoruur studievaardigheden
  Tijdens het andere mentoruur werken we aan studievaardigheden met de methode Leren op Maat. We sluiten zoveel mogelijk aan op de studievaardigheden die je op de basisschool hebt ontwikkeld. Hoe ga je om met teksten en maak je een schema? Hoe leer je woordjes; hoe bereid je een toets voor? Het komt allemaal aan bod. Met behulp van de Plenda leer je je huiswerk te organiseren. Ook is er aandacht voor concentratie en zelfstandig werken. In dit mentoruur maken we je bewust van wat je al kunt en wat voor jou goed werkt. Zo kun je steeds meer verantwoordelijkheid aan.
 • Steunuren
  Heb je wat meer moeite met sommige vakken? In de ochtend hebben we steun(half)uren.