GroenLinks favoriet onder leerlingen Gerrit Rietveld

GroenLinks favoriet onder leerlingen Gerrit Rietveld

GRC | 21/03/2018

Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen hield het Gerrit Rietveld College in het kader van burgerschap en wereldwijsheid een schaduwverkiezing onder de leerlingen. GroenLinks kwam als winnaar uit de stembus met 42,4% van alle stemmen. Ver daarachter volgde de nummer twee met 16,4% van de stemmen: D66.

Alle bovenbouwleerlingen konden tussen 8.00 en 16.00 uur hun stem uitbrengen in een speciaal daarvoor ingericht stemlokaal. Zij ontvingen een verkorte kandidatenlijst waarop ze, net zoals in het echt, hun voorkeur met rood potlood konden aangeven. Ook mochten zij voor of tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) stemmen. Meer dan de helft, namelijk 56,1%, stemde tegen.

Om 16.00 uur werd de uitslag bekendgemaakt. Van de 606 stemgerechtigden kwam 54,5% opdagen. Hiervan bracht 2,12% een blanco stem uit. Naast GroenLinks en D66 werd het meest gekozen voor Denk (9,4%), VVD (5,2%), Student&Starter (5,2%) en PvdA (4,8%).

Yolanda Petermeijer, rector van het Gerrit Rietveld College is blij verrast met de opkomst: “Het is goed te zien dat zoveel leerlingen hun stem willen laten horen, het is belangrijk. Ze namen de tijd om te stemmen: even snel tussen de lessen door of juist rustig in de pauze of na schooltijd. Het initiatief werd enorm gewaardeerd.”