Giving Back: what the hack

Giving Back: what the hack

GRC | 27/03/2018

Op zaterdag 24 maart was er weer een nieuwe workshopronde van Giving Back. Dit keer stond het thema hacken op de agenda. Hoe bescherm je je onlinegegevens? Door te leren waar hackers je gegevens zoals weten te vinden! Stichting Hack In The Class verzorgde de workshop en Pedro Bos uit 4H4 was aanwezig om alle interessante weetjes te verzamelen.

Wat is hacken

Hacken is het vinden van manieren waarop je iets kan gebruiken wat niet de bedoeling was van de maker. Dit wordt over het algemeen geassocieerd met computers, maar het kan ook voor dingen in de offline wereld gelden. Als je een Ikea-tafel als kast voor je computer gebruikt, is dat bijvoorbeeld evenveel hacken als inbreken in de computers van de FBI.

Cyberhygiëne

Stichting Hack In The Class begon door ons wat cyberhygiëne te leren. Cyberhygiëne is hoe veilig je omgaat met jouw informatie op het internet. Hoe slechter je hygiëne, hoe makkelijker het is voor anderen om bij je informatie te komen. Wij leerden hierbij bijvoorbeeld dat 12 tekens bij een wachtwoord veilig is en dat Snapchat het recht heeft om alle foto’s die je met Snapchat maakt te verkopen. Als laatst voor het cyber security gedeelte gingen wij naar de site haveibeenpwned.com om te kijken of onze inloggegevens in een grote database zijn gelekt. Hierna was het eindelijk tijd om te hacken.

Aan de slag

Via de site www.lab.hackintheclass.nl moesten wij met allemaal verschillende manieren langs inlogpagina’s komen door gebruik te maken van hackertechnieken. Door een hacker te zijn kom je erachter hoe je tegen een hacker kan beschermen. Zo leerden wij bijvoorbeeld hoe het niet slim is om het standaard wachtwoord te gebruiken en hoe je met F12 bij een slechte site het wachtwoord kan achterhalen. Zeer leuk, zeer informatief en je voelt je slim als je het doet.

Persoonlijk vond ik het een zeer leuke ervaring om te hacken. De presentatie was interessant genoeg om mijn aandacht erbij te houden en ik heb echt het gevoel dat ik iets heb geleerd. Verder was het hacken zelf geweldig leuk, alsof je een puzzel zit op te lossen. Hierom vind ik dat  de workshop hacken zeker een goede was.

Tekst door Pedro de Bos (4H4)