Giving Back: 'de rechtzaal in'

Giving Back: 'de rechtzaal in'

GRC | 09/04/2018

Afgelopen zaterdag hebben wij, de Giving Back-scholieren uit Utrecht, een hele interessante en leerzame workshop bijgewoond. De workshop ging over recht en advocatuur en werd verzorgd door door vier advocaten van het advocatenkantoor Wyn & Stael, een bekend kantoor in Utrecht.

Eén van die advocaten is een mentor van het Giving Back programma. De advocaten hebben zichzelf voorgesteld en ook uitgelegd wat voor soort advocaat ze zijn. We kregen in eerste instantie uitleg over wat Recht en Advocatuur precies inhoudt. We kregen meer te weten over het verschil tussen strafrecht, privaatrecht en bestuursrecht. Tevens werd de functie van een advocaat duidelijk gemaakt. Er werd ons ook wat verteld over de werkzaamheden van het advocatenkantoor Wyn & Stael. Dit advocatenkantoor bestaat al 70 jaar.

Nadat we een uitleg kregen mochten we zelf aan de slag. We kregen de opdracht om een juridische casus op te lossen. Er werden drie groepen gevormd: de advocaten van de gedaagde partij, de advocaten van de eisende partij en de rechters. Tijdens het oplossen van de casus kregen we hulp van de advocaten. Uiteindelijk hebben we een zitting gehouden waarbij de rechters tot een eindoordeel kwamen: het vonnis.

Ik vond het een hele leuke en inspirerende workshop. Ik denk dat het merendeel het ook zo heeft ervaren. Ik ben van plan om Rechtsgeleerdheid te studeren en ik hoop dat ik in de toekomst als advocaat aan de slag kan. De workshop was voor mij dus heel leerzaam. Ik heb een praatje kunnen maken met de advocaten en hen vragen gesteld. Door middel van deze interactieve workshop hebben we geleerd hoe je je eigen case opzet en bepleit.

Kortom: een topervaring!

Tekst door Saliha Sallouf (5V3)