Giving Back: Holland experience

Giving Back: Holland experience

GRC | 23/04/2018

Het afgelopen weekend, 21 en 22 april, in Pieterburen was top! Hier zat ik al zo lang naar uit te kijken en het was eindelijk zover. We zouden 3 dagen lang ondergedompeld worden in het echte Hollandse leven. We begonnen met een lange busreis richting het noorden waarin al snel duidelijk werd dat het weer in Groningen anders is dan in Utrecht. In Utrecht was het immers super lekker weer met een volle zon terwijl er in Groningen 12 graden werd voorspeld. Gelukkig viel dit reuze mee en hebben we eigenlijk wel lekker weer gehad.

Na de busreis kregen we onze slaapplaatsen toegewezen en mochten we even uitpakken, maar na korte tijd hadden we al een zeskamp. Verschillende sportieve onderdelen waarbij teamwork belangrijk was! Perfect om iedereen gelijk te leren kennen. Na de zeskamp had iedereen berehonger. We kregen typische Nederlandse stamppot met vlees. Het viel niet bij iedereen in de smaak aangezien het vrij zout was; maar ja het was toch wel lekker om weer een warme hap binnen te hebben. Na het eten hadden we lekker veel vrije tijd en dat brachten we natuurlijk door met elkaar opzoeken en gezellig samen te chillen. Oh en tot diep in de nacht puzzelen (echt waar).

De volgende ochtend kregen we na het ontbijt onze eerste workshop; persoonlijk leiderschap deel 2. In november vorig jaar hadden we deel 1 gekregen van Tessa Zwaving en ook vandaag ging ze ons uitdagen. De workshop ging vooral over succes, onzekerheid en hoeveel deze eigenschappen eigenlijk met elkaar te maken hebben. Met veel eigen ervaringen en veel vragen heeft ze ons laten nadenken over onze talenten en ons succes. Het was een lange workshop maar zeker interessant. Al snel was het tijd voor de lunch en daarna de volgende workshop; meditatie. We begonnen met een korte meditatie in een kring en gingen al snel over in kleine groepen om in gesprek te gaan. We gingen door op onze talenten, wat het overkoepelende thema was dit weekend. De workshop was vrij snel klaar en daarna kregen we nog wat vrije tijd. Deze tijd werd vooral gespendeerd in de speeltuin (ook echt waar). Het springkussen, de trampoline en een skelterparcours waren de perfecte mix om bij iedereen het kind weer naar boven te brengen.

Hierna gingen we naar de plek die je in Pieterburen niet kan missen, de zeehondencrèche. We kregen met zijn alle een korte rondleiding in het ziekenhuis en gingen al snel naar buiten om naar de zeehondjes te kijken. Wat zijn die dieren toch schattig! Na het bezoek bij de zeehonden gingen we de bus in, richting Lauwersoog. Hier kregen we een workshop over het thema vis. We gingen onder andere vissen herkennen, zelf oesters openmaken en sushi maken. Gelukkig hou ik heel erg van vis en schelpdieren dus mijn avond was al gemaakt.

Nadat we weer terug waren gekomen in Pieterburen werd het tijd om ons klaar te maken voor de disco. Toen iedereen aanwezig was, begonnen we toch met een quiz. Een korte toets over een paar verschillende thema’s. En wie wonnen er? Mijn groep natuurlijk! Toen de quiz klaar was het tijd voor dansen. Samen met de begeleiders hebben we een echt feestje gebouwd en was het super gezellig. Nadat de disco voorbij was moest iedereen naar de kamers. De volgende ochtend moesten we erg vroeg op dus het was handig geweest om vroeg te gaan slapen maar deden we dat? Nee natuurlijk niet, dit was de laatste avond. Tijd voor een afterparty (sorry, lieve begeleiders).

Nadat iedereen wel ongeveer zijn bed in was gedoken en ik nog rond 03.00 heb geleerd voor Frans, ging de wekker al weer. Tenminste zo voelde het. Iedereen was uitgeput na twee intensieve dagen met korte nachten. Dat was aan iedereen te zien maar zeker aan een vriendin die zo moe was dat ze onder de douche in slaap was gevallen! Maar kop op, we gingen lekker vroeg wadlopen. Opgesplitst in 2 groepen gingen we het wad op en hebben we veel over de natuur geleerd. Ploeterend door de modder konden we weer leuk samen optrekken. Aangekomen bij de dijk, spoelden we ons even af bij het riviertje (sommigen spoelden af ín de rivier) en doken we de bus in richting huis. Het weekend was ontzettend leuk en leerzaam. Ik heb echt veel nieuwe dingen gedaan en geleerd van veel verschillende thema’s.

Tekst door Isabel 5V3